• Om os

          Carelink Gruppen er Danmarks største velfærdkoncern og løfter opgaver inden for alle velfærdsområder. Vores fundament bygger på virksomheder, der har mere end 20 års praksiserfaring inden for hvert sit fagområde. Vi har derfor både bredde og tyngde i vores faglighed og de indsatser, vi leverer.

          Vi har et ønske om at skabe en rød tråd imellem alle vores indsatser på tværs af alle fagområder og indsatsbehov. Vi sætter borgeren i centrum og gør det nemt og smidigt at modtage vores ydelser.

          Læs mere

Ungeanalyse for Region Midtjylland: Hjælp til at ’sætte ansigt på’ de unge

Viden

& omhu

Marselisborg er blevet en del af Carelink Gruppen. Marselisborg er nu et stempel for Viden & Omhu i vores arbejde.

Ungeanalyse for Region Midtjylland: Hjælp til at ’sætte ansigt på’ de unge

Carelink – Analyse & Udvikling har i samarbejde med Region Midtjylland gennemført to dybdegående analyser af unge i alderen 15-29 år. Formålet har været at kortlægge og forstå de unge, der står uden for uddannelses- eller arbejdsmarkedet, og identificere veje til at styrke deres vej mod selvforsørgelse og trivsel. Analyserne bidrager med evidensbaseret viden, der kan skabe grundlag for konkrete tiltag og drøftelser af, hvordan den fremtidige ungeindsats bør tilrettelægges.

Flerstrenget analysetilgang

Begge analyser kombinerer kvantitative data med kvalitative interviews for at ’sætte ansigt’ på de udfordringer, unge oplever. Den kvantitative analyse bygger på registerdata på hhv. aggregeret og individniveau, hvilket muliggør forløbsstudier, der kan give et billede af bevægelser til og fra offentlig forsørgelse – herunder centrale baggrundsvariable for målgruppen. Den kvalitative analyse er baseret på personlige interviews med unge, der hhv. er i job/uddannelse og unge, der ikke er, samt centrale fagpersoner i relation til de unge for både at afdække et ’front stage’ og et ’back stage’ perspektiv.

Resultater

Unge er, som unge er flest

Analyserne identificerer, at udfordringerne for de unge, som har brug for offentlig støtte til at komme i uddannelse eller job, langt hen ad vejen ligner andre unges. Forskellen består først og fremmest i, at de unge, som er genstand for analyserne, ofte ikke har støttestrukturerne i deres eget netværk til at håndtere udfordringerne. Det viser sig bl.a. ved

…en skjult sociale arv

En stor andel af de unge mangler klare fremtidsmål, hvilket gør det svært for dem at navigere i uddannelses- og arbejdsmarkedet. Analyserne viser en klar tendens til, at unge i målgruppen tidligt har været overladt til sig selv ift. at håndtere valg af uddannelse og fremtidsmuligheder. Oplevelserne kan ikke nødvendigvis kobles til social arv i klassisk forstand, da flere unge er vokset op i familier, hvor forældrene har en uddannelse og et arbejde. Analyserne tegner deraf et billede af en skjult social arv. Manglen på mål gør, at de unge adopterer et her-og-nu-perspektiv som en mestringsstrategi, og fokuserer på kortsigtede handlinger.

…fragmentarisk motivation

En overvægt af de unge, som modtager offentlig støtte, har påbegyndt op til flere uddannelser uden et klart endemål og uden at færdiggøre uddannelsen. De unges motivation er kendetegnet ved ofte at være ydrestyret og fx bundet i forventninger til, at ”alle jo skal have en uddannelse”. Det gør dem sårbare ift. at fastholde motivationen.

…at hjælpen skal tilpasses

Analyserne peger særligt på tre forhold, som har betydning for, om unge oplever at få hjælp gennem offentlige systemer: 1) at de unge får hjælp til at skabe og opretholde en struktur i deres hverdag, 2) at de unge får hjælp til at indgå i relation til andre unge, hvor de oplever ikke at være alene om at have det svært og 3) at de unge opnår en god relation til en eller flere fagpersoner, som de oplever ’går et ekstra skridt’ for dem.

Leverancer

Begge analyser er udviklet i tæt dialog med Region Midtjylland – det gælder både i tilrettelæggelsen af analysedesignet og i udarbejdelsen af selve analysen. I formidlingen af analysefundene er der lagt vægt på, at de skal kunne læses af aktører uden nærmere indsigt i beskæftigelses- og ungeområdet.

Læs selve analyserne her:

I sammenhæng til den første ungeanalyse er der udarbejdet et inspirationskatalog over lovende praksis på ungeområdet. Kataloget kan tjene som pejling og inspiration til at udvikle den samlede indsats omkring de unge i og på tværs af kommunale forvaltninger, uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og civilsamfund.

Kataloget findes her: