Tidlig beskæftigelsesrettet indsats i Jobcenter Stevns
Viden
& omhu
Tidlig beskæftigelsesrettet indsats i Jobcenter Stevns
I Stevns Kommune stod man over for en udfordring med stigende tilkendelser af førtidspensioner. I 2024 gennemførte Carelink Gruppen derfor en analyse af førtidspensionsområdet i kommunen, der havde til formål at vurdere kommunens tilkendelsespraksis og identificere muligheder for at reducere antallet af førtidspensioner.
Analysen pegede på tre områder med potentiale for at styrke det jobrettede fokus:- Tidlig fastsættelse af klare og realistiske jobmål
- Fokus på ressourcer, især gennem opdaterede CV’er på Jobnet
- Progression mod lønnede timer frem for aktivering uden jobperspektiv
På baggrund af analysen besluttede ledelsen at udbrede disse indsigter til hele jobcentrets arbejde og igangsatte projektet Tidlig beskæftigelsesrettet indsats.
Formålet var at udvikle og implementere fælles faglige principper, der kunne skabe en tydelig ramme for jobcentrets kerneopgave og sikre en ensartet, metodisk tilgang til det beskæftigelsesrettede arbejde.
I samarbejde med ledelsen udviklede vi en strategi med to centrale hovedelementer: 1) ledelsesforankring og faglige principper og 2) kompetenceudvikling gennem aktionslæring.
Projektets opbygning
Kick-off
Projektet blev indledt med et kick-off-arrangement, hvor ledergruppen præsenterede formålet og hvor medarbejderne fik mulighed for at dele perspektiver på den beskæftigelsesrettede indsats.
Lederworkshops
To workshops for ledergruppen brugte input fra kick-off og analysen til at udvikle faglige principper for arbejdet med Min Plan, Jobnet-CV’er og virksomhedspraktikker med fokus på progression mod lønnede timer. Der blev desuden udviklet en model for tilsyn, sparring og opfølgning, som skal sikre et tydeligt jobfokus på tværs af afdelinger.
Undervisningsdage
Medarbejderne deltog i tre undervisningsdage med fokus på jobrettet metode, ressourcespotting via Jobnet-CV, styrket brug af Min Plan og inddragende samtaleteknikker. Virksomhedsrettede medarbejdere modtog ekstra undervisning i behovsafdækning og systematisk arbejde med virksomhedspraktikker for at fremme progression mod job og lønnede timer.
Supervision og sparring
Efter undervisningsforløbet deltog medarbejderne i supervision baseret på videooptagelser af borgersamtaler eller virksomhedsmøder. Fokus var på implementering af de faglige principper og metoder i praksis.
Samarbejdet resulterede i
- Udvikling af faglige principper for borgervendte og virksomhedsvendte indsatser
- Implementering af redskaber og metoder, der styrker medarbejdernes beskæftigelsesfaglighed
- En stærkere lærings- og feedbackkultur
- En bedre evne til at hjælpe borgere med at tage ansvar for deres progression
- Øget faglig stolthed og styrket samarbejde blandt medarbejderne
Den afsluttende survey blandt medarbejderne viste:
- 97 % fandt et styrket og tidligere fokus på jobmuligheder relevant for deres arbejde
- 94 % vurderede de præsenterede metoder og redskaber som relevante og brugbare
- 93 % oplevede, at supervisionen har styrket deres evne til at anvende metoderne i praksis
Ledelsen har desuden fået et stærkere fundament for at understøtte medarbejderne gennem en ny model for tilsyn og opfølgning, som fremover vil blive anvendt kvartalsvist i samarbejde med faglige konsulenter.