Reduktion af sygefravær

Viden

& omhu

Marselisborg er blevet en del af Carelink Gruppen. Marselisborg er nu et stempel for Viden & Omhu i vores arbejde.

Sygdom er en privat sag, men fraværet er en fælles sag. Derfor er en god dialog mellem leder og medarbejder om trivsel og sygefravær afgørende. Stress medfører 1,5 millioner fraværsdage om året. Det koster det danske samfund DKK 27 mia. Det kan koste en virksomhed DKK 1 mio. om året, hvis en medarbejder med en månedsløn på DKK 20.000,- går ned med stress og bliver sygemeldt.

Evnen til hurtigt at få medarbejderen tilbage efter en sygemelding handler grundlæggende om, at:

  1. Tage ansvar for tidlig kontakt og indsats
  2. Orientere kollegagruppen tidligt og løbende, så de kan få en støttende funktion
  3. Vise som leder, at du tror på, at din medarbejder kommer tilbage og skab tryghed om fremtid
  4. Jeres engagement skal gå begge veje
  5. Tale sammen ofte (også om andet end sygdom)
  6. Forventningsafstemme løbende
  7. En tidlig opstart med få opgaver er bedre end en senere opstart med mange opgaver

Et fælles ansvar

Det er tæt sammenhæng mellem sygefravær og trivsel på arbejdspladsen. Hvis du trives i dit job er sandsynligheden for sygemelding mindre og varigheden heraf kortere. Ansvaret for trivslen på arbejdspladsen ligger dog ikke alene hos ledelsen. Det er et fælles ansvar på arbejdspladsen at skabe den gode kultur. Lederen er ikke en trivselshåndhæver men derimod en rollemodel. For menneskers velbefindende kan ikke fremtvinges. Medarbejderne skal selv deltage aktivt i arbejdet med at sikre trivslen.

Gode samarbejdsrelationer har stor betydning for et godt arbejdsmiljø, men faktisk er der også en sammenhæng med kunders oplevelse af god kvalitet og med de ansattes egen oplevelse af god kvalitet. Så at alle bidrager til at skabe en social struktur, der gør, at alle trives, er vigtigt. Det er i gruppen, der kan hentes kollegial støtte og opbakning. Det er også i gruppen, at medarbejderne kan forankre trivslen i deres omgang med hinanden. Den gode nyhed er, at samarbejdet kan udvikles!

En systematisk udviklingsproces kan se således ud:

  • Undersøg hvad I lykkes med, og hvad der er vanskeligt ift. respekt for hinanden, løsning af problemer osv.
  • Tal om, hvad der konkret kan afhjælpe en given udfordring. Kan I indgå konkrete aftaler for, hvordan man omgås, samarbejder og kommunikerer om bestemte opgaver, der er konfliktfyldte? Er der de fornødne arbejdsgange etc. Aftal hvad der konkret skal øves, hvordan I vil se det lykkes, og hvornår I følger op
  • Prøv det af, evaluer og juster. Og husk at føre en logbog over, hvad I afprøver!