Udvikling og implementering af ny styringsmodel
Viden
& omhu
Frisættelse af hjemme- og sygeplejen i Vejen Kommune
– Udvikling og implementering af ny styringsmodel
Udfordring
Vejen Kommune ønskede at styrke den faglige kvalitet, det rehabiliterende perspektiv og kontinuitet i de enkelte borgerforløb. Ambitionen var at skabe en mere borgernær pleje og behandling, samtidig med at medarbejdere og ledere i syge- og hjemmeplejen fik større frihed til at handle og træffe beslutninger tæt på borgerne. Kommunen indgik derfor et samarbejde med Carelink Gruppen med målet om at udvikle en ny styringsmodel, der kunne frisætte medarbejderne, samtidig med at kvalitet og sammenhæng i plejen blev fastholdt.
Tilgang
Carelink Gruppen har skabt en solid proces i tre faser:
Analyse af nuværende praksis: I en dybdegående analyse af bl.a. ledelsesdata, planlægningspraksis og refleksions- og beslutningskultur identificerede vi både udtalte og uudtalte vaner, arbejdsgange, normer og kulturer. Analysen var bl.a. baseret på interviews og observationer på medarbejder- og lederniveau, og gav os et klart billede af eksisterende udfordringer og potentialer, som vi arbejdede videre med i de efterfølgende faser.
Udvikling af ny styringsmodel: Vi etablerede en bred arbejdsgruppe med repræsentanter fra hjemmepleje, sygepleje, myndighed og administration, og gennem en række udviklingsworkshops udviklede vi sammen en ny styringsmodel. Styringsmodellen skulle danner rammerne for, at medarbejdere fik rum til at handle selvstændigt med fokus på borgerens behov og faglig kvalitet og samtidigt danne rammerne for ledelsens rolle i den frisatte praksis. Parallelt med udviklingsworkshops blev nye praksisser udviklet gennem praksisnære workshops med medarbejdere fra både hjemmeplejen, sygeplejen
og myndighed.
Kompetenceudvikling gennem aktionslæring: For at sikre en effektiv implementering organiserede og gennemførte vi et længere læringsforløb. Læringsforløbet blev gennemført i flere spor, men tog alle udgangspunkt i samme målsætning og praksis. Læringsforløbet blev gennemført i fire spor med følgende målgrupper:
- Ledere: Praksisnær træning i ledelse af frisat praksis.
- Medarbejdere i hjemmeplejen: Træning i konkrete redskaber til at lede og strukturere tværfaglige konferencer med særligt fokus på mødeguidefunktion,
faglig refleksionspraksis og psykologisk tryghed. - Visitation, terapeuter, psykologer og andre ressourcepersoner: Træning i at understøtte et højt fagligt refleksionsniveau gennem konkrete samtaleteknikker og psykologisk tryghed samt rolleafklaring i forhold til frisat praksis.
- Sygeplejersker: Træning i at understøtte det tværfaglige samarbejde gennem faglig refleksion samt øvelse i at agere ”eksperter” i den rehabiliterende tilgang på sundhedsområdet.
Resultat og værdi
Den nye styringsmodel har givet medarbejdere og ledere i syge- og hjemmeplejen større handlefrihed og mulighed for at træffe borgernære beslutninger af høj faglig kvalitet og dermed at tilpasse den konkrete indsats til den enkelte borgers behov. Processen har styrket det faglige niveau og det rehabiliterende perspektiv i borgerforløb og samtidigt bidraget til større kontinuitet og sammenhæng i ældreplejen. Gennem den brede inddragelse af medarbejdere, ledere og administration har kommunen opnået en fælles forståelse og retning for arbejdet. Dette har været afgørende for at skabe en praksis, der ikke kun er implementerbar, men også bæredygtig i det lange løb. Samtidigt har det omfattende læringsforløb sikret både bred og dybdegående implementering af velafprøvede og veldokumenterede indsatser med udgangspunkt i den nye styringsmodel.