Styrket rekruttering og fastholdelse på ernæringsassistentuddannelsen
Viden
& omhu
Fagligt udvalg for ernæringsassistentuddannelsen (FUE)
Som en del af et flerårigt samarbejde med Fagligt Udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen (FUE) har Carelinkgruppen gennemført tre projekter med fokus på at styrke tilgangen til og fastholdelsen på ernæringsassistentuddannelsen. Projekterne adresserer centrale udfordringer på erhvervsuddannelserne og har til formål at sikre flere lærepladser, styrke fastholdelsen og forbedre rekrutteringen af elever til uddannelsen.
Alle tre projekter har omfattet en foranalyse samt en videns- og erfaringsopsamling efterfulgt af en samskabende udviklings- og afprøvningsproces. Gennem tæt inddragelse af skoler, lærepladser, vejledningsaktører og elever er der udviklet praksisnære metoder og redskaber, der målrettet styrker arbejdet med rekruttering, fastholdelse og samarbejde i uddannelsesforløbet. De tre projekter dækker:
- Flere elever i oplæring på ernæringsassistentuddannelsen: En analyse af skolernes lærepladsopsøgende arbejde samt udvikling af et inspirationskatalog med bedste praksis. Målet har været at støtte elever i at finde lærepladser hurtigere og at styrke relationen mellem skoler og lærepladser.
- Indsatser der styrker elevers tilknytning til ernæringsassistentuddannelsen: Et projekt, der har kortlagt frafaldsårsager og udarbejdet konkrete redskaber til at støtte elevernes tilknytning og gennemførelse af uddannelsen. Fokus har været på sociale fællesskaber, læringsmiljø og støtte i overgangen fra grundforløb til hovedforløb.
- Tiltrækning af grundskoleelever og ufaglærte studenter til ernæringsassistentuddannelsen: Et projekt, der har undersøgt, hvordan grundskoleelever og ufaglærte studenter kan motiveres til at vælge ernæringsassistentuddannelsen. Projektet bygger på vidensdeling på tværs af aktører og udvikling af konkrete strategier og metoder til en styrket rekruttering af de to elevmålgrupper.
Disse projekter er eksempler på Carelinkgruppens praksisnære arbejde med at understøtte tiltrækning, tilknytning og trivsel på erhvervsuddannelserne. Med udgangspunkt i en samskabende og helhedsorienteret tilgang skaber vi koblinger mellem centrale aktører som skoler, oplæringssteder, elever og politiske interessenter. Vores tilgang bygger på at udvikle løsninger, der kan anvendes direkte i praksis, og som er funderet i en solid viden om udfordringer og potentialer i erhvervsuddannelseslandskabet.
Leverancer
Gennem projekterne har FUE og erhvervsskolerne opnået:
- Kortlægning af praksis: Landsdækkende analyser og kortlægninger af udfordringer, muligheder og erfaringer inden for arbejdet med at sikre rekruttering, fastholdelse og lærepladser.
- Praksisrettede inspirationsmaterialer: Konkrete og praksisnære idekataloger og redskaber til skoler og oplæringssteder med anbefalinger til arbejdet med en styrket rekruttering, fastholdelse og oplæring.
- Facilitering af vidensdeling: Workshops og videndeling på tværs af skoler, oplæringssteder, vejledningsaktører, elever og andre relevante aktører.
Resultater og materialer
- Et styrket fokus på at bygge bro mellem elever, skoler og oplæringssteder gennem konkrete indsatser som mentorordninger, elev-til-elev-besøg og virksomhedsrettede arrangementer.
- Ny inspiration til at arbejde strategisk med rekruttering og fastholdelse ved at forstå elevmålgruppernes behov og udfordringer.
- Videndeling mellem skoler og oplæringssteder, der har givet værdifulde erfaringer og metoder til at styrke relationer og støtte eleverne gennem uddannelsen.