Social inklusion i Sønderjyske virksomheders grønne omstilling
Viden
& omhu
Marselisborg er blevet en del af Carelink Gruppen. Marselisborg er nu et stempel for Viden & Omhu i vores arbejde.Social inklusion i Sønderjyske virksomheders grønne omstilling
I 2023 gik de fire sønderjyske kommuner i samarbejde med Carelink Gruppen om projektet Social inklusion i Sønderjyske virksomheders grønne omstilling. Støttet af Erhvervsfremmebestyrelsen havde projektet et todelt formål: At styrke virksomhedernes grønne omstilling og samtidig skabe jobmuligheder for borgere på kanten af arbejdsmarkedet.
Med stigende krav fra initiativer som European Green Deal og EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) står mange små og mellemstore virksomheder (SMV’er) over for store forandringer. Samtidig skaber den grønne dagsorden et presserende behov for arbejdskraft til bæredygtige løsninger. Projektet fokuserede på at vise, hvordan SMV’er kan styrke deres ESG- profil ved at øge deres inklusionskapacitet – evnen til at inddrage og fastholde borgere fra kanten af arbejdsmarkedet.
Fra indsigt til handling
Over 600 SMV’er blev kontaktet og introduceret til mulighederne ved at kombinere grøn omstilling og social inklusion. Derudover blev borgere opkvalificeret gennem det specialdesignede kursus Grønt Mindset, der gav dem kompetencer til at bidrage til bæredygtige initiativer.
To grønne jobformidlere i hver kommune spillede en central rolle i at skabe matches mellem virksomheder og borgere. De sikrede, at både virksomheder og borgere var klædt på til at samarbejde, og leverede et tæt efterværn for at sikre varige resultater. Som en del af projektet blev der også udviklet et arbejdshæfte med konkrete værktøjer og argumenter til at støtte begge parter.
Projektet skabte konkrete gevinster for både virksomheder og borgere
- Over 400 virksomheder modtog støtte og vejledning i grøn omstilling og ESG-indsatser.Virksomhederne fik adgang til en ny arbejdskraftressource, inspiration fra succesfulde cases, og værktøjer til at styrke både de miljømæssige (E) og sociale (S) aspekter af deres ESG-indsats.
- Over 200 borgere fra kanten af arbejdsmarkedet kom i ordinær beskæftigelse. Borgerne blev opkvalificeret og kom i beskæftigelse, hvor deres indsats bidrog direkte til virksomhedernes grønne omstilling.
- 350 borgere gennemførte kurset Grønt Mindset.
En fremtidssikret model
Projektet skabte en model, hvor grøn omstilling og social inklusion går hånd i hånd. I Sønderjylland har man vist, hvordan ESG kan omsættes til konkrete resultater for både virksomheder, borgere og miljøet. Strategien kan opsummeres enkelt: Ved at forbedre E’et (miljøet) og styrke S’et (det sociale) opnås langsigtede gevinster med støtte fra G’et (styring og governance).