Borgernes oplevelse af mødet med og indsatsen fra jobcentrene
Viden
& omhu
Borgernes oplevelse af mødet med og indsatsen fra jobcentrene
Det danske beskæftigelsessystem står overfor alle tiders største reform – en reform som blandt andet kan vende op og ned på de kommunale jobcentre, som vi kender dem i dag. I den aktuelle debat, hvor det ofte er overskrifter og den hårde retorik, der løber med opmærksomheden, er der brug for et grundigt og videnstungt indspark om de danske jobcentre, og særligt hvordan de borgere, som dagligt er i kontakt med
jobcentrene, oplever mødet med og indsatsen fra jobcentrene. Kommunernes Landsforening (KL), har derfor ønsket at udvikle og gennemføre et koncept for en landsdækkende og tilbagevendende undersøgelse af borgernes oplevelse og tilfredshed.
Den største undersøgelse af sin art
Carelink Analyse og Udvikling har bistået KL med at udvikle konceptet, og har gennemført pilotprojektet med dataindsamling i 13 kommuner i efteråret 2023, og to undersøgelsesrunder i 2024 med dataindsamling i hhv. 44 og 35 kommuner. På tværs af de tre undersøgelser er svar fra knap 70.000 borgere, og med hidtil usete svarprocenter. Undersøgelserne bygger på et stærkt metodisk design bestående af en stratificeret stikprøvemodel, der på kommuneniveau sikrer repræsentativitet på ydelsesmålgruppe, alder og køn, samt en systematisk dataindsamlingsproces, hvor flere kontaktkanaler tages i brug for at opnå høje svarprocenter – også på de målgrupper, som normalt er underrepræsenterede i denne type undersøgelse. For yderligere at sikre, at resultaterne giver et retvisende billede af borgernes oplevelser, er de efterfølgende vægtet efter køn, alder, målgruppe og kommune. Med undersøgelsen har KL fået et unikt indblik i borgernes samlede oplevelse af jobcenterindsatsen i Danmark, og hver enkelt af de deltagende kommuner har fået solid viden om deres egne borgeres oplevelser med mulighed for at sammenligne sig med nationale tendenser.
Fra data til handling
For Carelink er det afgørende, at data ikke forbliver statistik, men omsættes til brugbare indsigter – både for KL og for den enkelte kommune. Derfor er
undersøgelsens resultater indarbejdet i interaktive dashboards, hvor kommunerne kan dykke ned i egne resultater og se udviklingen fordelt på forskellige målgrupper, køn, alder, forløbsvarighed samt over tid. Ligeledes kan kommunen benchmarke egne resultater op mod et landsgennemsnit. Dette gør det muligt at identificere styrker og indsatsområder i den lokale beskæftigelsesindsats.